Griekse wijnen

 

Ontstaan

Griekenland kent een lange geschiedenis in wijn. Dionysos was de god van de wijn in de Griekse mythologie. Wijn was in Griekenland een bron van inspiratie voor onder andere filosofen en kunstenaars. Uit onder meer de werken van Homerus blijkt het belang van wijn in de Griekse cultuur. Wijn was inspiratie voor volksfeesten en ceremonies. Er wordt zelfs nogal eens gezegd dat de wijnbouw in Griekenland ontstaan is. Dit is niet waar, maar wel terug te zien in de geschiedenis is dat de Grieken de wijnbouw hebben verspreid over het Middellandse zeegebied. De Grieken waren reislustig en overal waar zij naartoe trokken namen zij wijnranken en hun kennis en technieken met hen mee. In verschillende gebieden, zoals in Spanje, Sicilië, andere delen van Italië en Zuid-Frankrijk, werden door de Grieken wijnbouwgebieden verbeterd of opgezet. Dit gebeurde vaak rond kleine handelshavens waaromheen olijfgaarden en wijngaarden werden aangeplant.                                              

Na de val van het Rijk van Alexander de Grote verloren de Grieken hun macht in het Middellandse zeegebied. De Romeinen namen de kennis van wijnbouw over en verspreidden dit over de rest van Europa. Roerige tijden braken voor Griekenland aan. Onder meer de Turkse bezetting en onrust in Europa in de 20-ste eeuw hadden geen gunstige invloed op de ontwikkeling van de wijnbouw in Griekenland.

 

Ontwikkeling

Ondanks de buitenlandse overheersingen zijn er gelukkig nog veel wijngebieden intact gebleven. Vanaf 1980 werden moderne vinificatiemethoden in Griekenland geïntroduceerd. In de jaren '90 neemt de kwaliteit van de wijnen van de zelfstandige wijnproducenten toe. Een nieuwe gepassioneerde generatie van jonge, kwaliteitsbewuste wijnmakers staat in Griekenland op. Zij hebben oog voor de eeuwenoude traditie van de Griekse wijnbouw en hebben vaak een gedegen opleiding gevolgd in het buitenland.

 

Omstandigheden

Griekse druiven groeien onder ideale klimatologische omstandigheden. Ze profiteren van een mediterraan klimaat, met veel zon, zeewind in een bergachtig gebied. Het microklimaat zorgt met de bodemstructuur voor verschillende soorten wijn.

 

 

Onbekend

Griekenland beschikt over zo'n 300 inheemse druivenrassen. Veel van deze groeien niet in andere landen. Het zijn unieke druivenvariëteiten. Helaas hebben, door de geringe export, Nederlanders vaak nog geen kennis kunnen maken met de goede Griekse wijnen. Nauwelijks wordt Griekse wijn gedronken. De onbekendheid overheerst en wanneer sommige Nederlanders aan Griekse wijn denken is het aan Retsina. Deze met hars toegevoegde wijn is duizenden jaren geleden ontstaan. Toentertijd werd wijn in amforen (kruiken van aardewerk) bewaard. Hars werd gebruikt om de amforen af te sluiten en de houdbaarheid te verhogen. Zo kreeg de wijn op een natuurlijke wijze een harssmaak. Mensen raakten gewend aan deze harssmaak en toen de wijn in flessen werd bewaard, besloot men om hars van de aleppoden aan de wijn toe te voegen. Niet iedereen kan echter deze specifieke smaak van Retsina waarderen. Tegenwoordig wordt duidelijk aangegeven op de fles wanneer het Retsina wijn betreft. Naast Retsina heeft Griekenland veel andere wijnen te bieden.

 

Onbemind?

Van het feit dat de Griekse wijnen in Nederland een mooie toekomst kunnen hebben, zijn wij overtuigd. Internationale prijzen worden door diverse Griekse wijnen gewonnen. Daarnaast wordt de laatste tijd positief door diverse wijnkenners over de Griekse wijnen geschreven. Dat ze nog niet bekend in Nederland zijn, betekent zeker niet dat ze niet populair kunnen worden. AK-Trade gelooft dat wij samen door middel van wijn een verschil kunnen maken. AK-Trade brengt de Griekse wijnen onder de aandacht van de Nederlanders om zo voor twee partijen een win-win situatie te creëren: voor de Grieken werk en een fatsoenlijk leven en voor de Nederlanders het genot van ruim tweeduizend jaar ervaring in de productie van wijn.

 

Let op onze woorden:

De Griekse wijnen komen eraan!

Kijk hier voor ons actuele aanbod.