Retsina of Attica

 
 

Droge witte harswijn, met PGI classificatie.
Retsina is duizenden jaren geleden ontstaan. Toentertijd werd wijn in amforen (kruiken van aardewerk) bewaard. Hars werd gebruikt om de amforen af te sluiten en de houdbaarheid te verhogen. Zo kreeg de wijn op een natuurlijke wijze een harssmaak. Mensen raakten gewend aan deze harssmaak en toen de wijn in flessen werd bewaard, besloot men om hars van de allepoden aan de wijn toe te voegen.
Variëteit: Savatiano. Deze inheemse druivensoort is het meest aangeplant in Griekenland. De savatiano heeft meestal een lage zuurgraad.
Deze retsina is gemaakt van druiven in Attica. Dit is het driehoekig schiereiland in Midden-Griekenland. Omgeven door de Egeïsche zee in het Oosten en de Saronische golf in het Westen. De hoofdstad van dit gebied is ook de hoofdstad van het gehele land; Athene.
Een levendige gouden kleur, een elegante pijnboomhars aroma en een fris en gebalanceerde smaak welke kenmerkend is voor de Savatiano druivenvariëteit. Tot slot een langdurige afdronk met een discreet aanwezig harsaroma.
Vooral geschikt als aperitiefwijn of in combinatie met witvis en andere vissoorten.
De Retsina van Attica kan het best goed gekoeld geserveerd worden bij 8 tot 10 °C.