Artemis Karamolegos Winery

 

Met haar wortels in de vulkanische bodem van Santorini en een traditie die teruggaat naar 1952 is wijnhuis Artemis Karamolegos één van de meest dynamische en snelst groeiende wijnhuizen van het eiland Santorini.


Het wijnhuis produceert 130.000-150.000 flessen per jaar. Wijnen worden gemaakt van verschillende druivenvariëteiten. Een voor het eiland kenmerkende en populaire druivenvariëteit is de assyrtiko.


In 1952 startte de grootvader, Artemis, met het telen van druiven om wijn te maken voor zijn familie en later te verkopen op het eiland en de rest van Griekenland. "Ik herinner me dat ik mijn grootvader volgde en hem hielp bij onderdelen van de wijnproductie; planten, snoeien en oogsten. Ik hield ervan om op het land te werken. We woonden toentertijd in Kamari in zowel de winter als zomer." Artemis Karamolegos, de kleinzoon die zijn grootvader en vader opvolgde in het wijnhuis van Exo Gonia, is een energieke jonge man vol met passie voor zijn vak. Sinds 2004 heeft hij in een hoog tempo het familiebedrijf verder gebracht. Hij startte met het terugbrengen van oude, traditionele druivensoorten uit Santorini en het aanplanten van nieuwe wijngaarden. Vandaag de dag zijn de druiven voor de wijnen van Artemis Karamolegos afkomstig van wijngaarden in onder meer Kamari, Exo Gonia, Pyrgos, Megalochori. Het wijnhuis maakt gebruik van de combinatie van het speciale microklimaat en de vulkanische, kalkrijke grond. Al haar wijnen zijn tijdens verschillende belangrijke internationale wijncompetities onderscheiden. Het wijnhuis beschikt over de meest moderne faciliteiten voor de productie van wijn, ruimten om wijnen te analyseren en een wijnwinkel waar ook geselecteerde lokale producten verkocht worden. Tot slot biedt Artemis Karamolegos een verfijnd restaurant waar bezoekers van het wijnhuis terecht kunnen voor smakelijke Mediterrane en lokale gerechten gemaakt van verse, lokale producten, in combinatie met de verfijnde wijnen van het huis. 

Wilt u kennis maken met de wijnen van Karamolegos Winery? Kijk dan hier.