Greek Wine Cellars - Kourtakis

 

Het Wijnhuis "Kourtakis" is opgericht in 1905 door Vassilis Kourtakis in Markopoulo - Attica. Tot 1963 werden hier de druiven van de wijde omgeving van Markopoulo geperst en werd de druivensap of de verse wijn verkocht aan de Tavernes uit Athene die hun eigen vaten hadden. Na deze datum is het bedrijf gestopt met het verhandelen van bulkwijn en is begonnen met het bottelen. Zo is toen de eerste bottelinginstallatie gemaakt in de ruimtes van het wijnhuis met een zeer grote bottelingcapaciteit van 60.000.000 flessen per jaar. Het huidige wijnhuis heeft een oppervlakte van 2,8 hectare, beschikt over 4 bottelinginstallaties en 1.200 m2 kantoorruimte waar 130 medewerkers actief zijn.


In 1982 wordt er een nieuw wijnhuis gebouwd in Ritsona - Viotia. Hier wordt in eerste instantie alleen Retsina geproduceerd, de wijn waarmee Kourtakis zijn faam heeft gekregen in Griekenland en in het buitenland. Met 3,3 hectare oppervlakte kan dit wijnhuis, tijdens de oogstperiode, 1.000 ton druiven verwerken per dag. In 2008 is heeft hier een totale renovatie plaatsgevonden. Hier verzamelen zich alle wijnen van de bedrijf, en vindt de filtering en blending plaats zoals de rijping van de rode wijnen. Als het moment voor de botteling is gekomen gaan zij naar Markopoulo voor de botteling. Gezien de geavanceerde methodes werken in deze eenheid maar 8 personen in vaste dienst.


Later is het bedrijf gaan samenwerken met nog een wijnhuis, namelijk Koutsodimos. Kourtakis heeft hier voor een renovatie van de apparatuur gezorgd en verwerkt de druiven uit de streek Nemea, waar voornamelijk de Aghiorghitiko druif geteeld wordt.


In 2000 wordt het bedrijf omgedoopt tot "Greek Wine Cellars" en 2 jaar later worden er meer dan 20.000.000 flessen geëxporteerd.
In 2004 begint de samenwerking met Kalogeropoulos die een wijnhuis heeft in Tripoli - Mantinia. Hier vindt ook een grote renovatie plaats. Dit wijnhuis verwerkt de Moscofilero druif.


In hetzelfde jaar starten samenwerking met wijnhuizen uit Kreta en komt het label Vin de Crete tot stand.
Sinds 2010 is er ook de samenwerking mat A. Babatsimopoulos, die biologische wijnen produceert, maar ook Ouzo en Tsipouro. 

 

 

Klik hier voor de wijnen van Greek Wine Cellars - Kourtakis