Skouras Grande Cuvée Nemea

 

 

Deze droge wijn is afkomstig uit Nemea en heeft de classificatie PDO (Protected Designation of Origin) Nemea. De Skouras Nemea Grande Cuvée bestaat voor 100 procent uit de Griekse variëteit Aghiorghitiko. De druiven zijn afkomstig uit de regio Nemea op de Peloponnesos. De Aghiorghitiko druif komt naast Nemea ook voor in de Griekse regio's Attica, Macedonië en Epirus. De Aghiorghitiko is één van de meest verspreide geplante Griekse druivenvariëteit in het land. Aghiorghitiko wordt ook wel het bloed van Hercules genoemd. Volgens het verhaal uit de Griekse mythologie doodde Hercules in Nemea een leeuw. Ook werd gezegd dat na het gevecht wijn van de Aghiorghitiko druif werd gedronken. Daarnaast is de naam Aghiorghitiko afkomstig van de Heilige George (Agios Georgios). De druiven die gebruikt worden voor de Skouras Nemea Grande Cuvée komen van hooggelegen wijnvelden (op 1040 meter) in bergachtig Korinthe. De grond bestaat hier uit rode klei, rijk aan mineralen. De planten zijn gemiddeld 20 jaar oud. De druiven worden begin oktober geoogst.

De kleur is helder, diep en helder robijnrood. Een krachtige neus. Aroma's zijn gericht op rode vruchten zoals morello kersen, bramen, rode kersen en kruiden. Een smaak van rode vruchten, aarde en mineralen samen met tabak en specerijen. De afdronk is lang, complex en met een constante ontwikkeling.

 

Vinificatie

Er vindt een alcoholische gisting en extractieproces in roestvrijstalen vaten bij 23°C plaats. Gevolgd door post-fermentatie extractie bij 20°C. De totale extractietijd is 14 dagen. Een volledige malolactische gisting in barriques en rijping in 100% nieuwe Franse barriques gedurende 12 maanden, waarvan 4 maanden in aanwezigheid van lichte droesem. De wijn is 6 maanden gerijpt in flessen in de wijnkelder voor deze op de markt kwam.