Skouras Viognier Eclectique 

Spilitsa

 
 

Deze droge witte wijn heeft een PGI Argolida classificatie. De wijn bestaat voor 100 procent uit Viognier. De druivenplanten hebben een gemiddelde leeftijd van 21 jaar en de oogstperiode is half augustus. De wijngaard waar deze wijn vandaan komt is oorspronkelijk van de opa van de wijnmaker, de heer Skouras, en heeft een totale oppervlakte van 0,7 hectare. Daarom worden er slechts 3.500 flessen gemaakt van deze bijzondere wijn. Na anderhalve meter grond bevindt zich een keiharde, rotsige bodem waar de wortels van de druivenplanten niet in kunnen komen met daaronder grotten. Het feit dat er weinig grond is en dat de wortels niet diep kunnen groeien, zorgt voor constante stress bij de planten. Dit resulteerde in het feit dat de eerste jaren dit geen productie opleverde. Sinds ze door hebben wat er aan de hand is, doen ze het volgende: ze gaan ongeveer 10 dagen voor de oogst de wijngaard in en verwijderen een deel van de bladeren. Daarna komt een tweede ploeg, die pakt de trossen van hun steel en breekt deze af zonder deze van de plant te verwijderen wat erin resulteert dat geen sappen meer circuleren. De trossen hangen dus alleen aan de takken en de wijnstok is ervan bevrijd. Gedurende de daarop volgende 4 tot 5 dagen raken de druiven door de zonneschijn een klein beetje van hun vocht kwijt, de druiven krimpen en het suikergehalte stijgt zonder dat het zuurgehalte daalt.

De wijn heeft een gouden kleur met een briljante tint. In de neus is de wijn heel complex en elegant. Het onthult aroma's van rijpe perziken, oranje bloesem, citrus schillen en tropisch fruit. De eiken karakteristieken, zoete vanille en hazelnoot, komen terug in de wijn en geven een rijk bouquet. Een bakkersgeur is ook te herkennen. Veel textuur in smaak en een stevige zuurgraad, met een krachtige afdronk die ontzettend lang voortduurt.

 

Vinificatie

Gedurende 6 uur is er schilcontact bij 14°C. Alcoholische gisting bij 17°C.

De gisting, malolactische gisting en rijping gebeurt in nieuwe, Franse eiken barriques  van 225 liter voor een periode van  12 maanden met droesem en regelmatige batonnage. De wijn is gebotteld met schroefdop en is gerijpt in de kelder van het wijnhuis voor 3 maanden voordat deze op de markt kwam.